Tot ceea e nevoie sa stii despre un certificat energetic

Certificatul de performanta energetica pentru cladiri sau mai simplu, certificatul energetic, este un act care arata nivelul de performanta energetica a unei cladiri sau a unui imobil. Exista mai multe situatii in care vei avea nevoie de acest document din punct de vedere legal, iar in acest articol iti vom oferi toate informatiile de care ai nevoie.

Legea cu numaru 372 din 2005 cuprinde toate prevederile legale in ceea ce priveste nivelul de performanta energetica a unei cladiri. In cadrul acesteia este definita notiunea de certificat energetic al unei cladiri ca: documentul elaborat conform metodologiei de calcul al performantei energetice a cladirilor, prin care este indicata performanta energetica a unei cladiri sau a unei unitati de cladire si care cuprinde date cu privire la consumurile de energie primara si finala, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum si cantitatea de emisii in echivalent CO2.

In cazul cladirilor vechi, in certificat vor fi incluse si diferite metode pe care specialistul le propune pentru reducerea consumului de energie. De asemenea, se urmareste cresterea surselor de energie regenerabila din consumul total si scaderea consumului pentru imobilul sau cladirea in cauza.

Cine poate elibera un certificat energetic?

Avand in vedere ca discutam despre un act legal, nu oricine are dreptul de a elibera sau compune un certificat energetic Targoviste. Acesta este eliberat doar de catre specialisti autorizati de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei.

Denumirea acestor specialisti este de auditori energetici pentru gradini. Exista doua grade diferite in care acestia pot fi incadrati, in functie de nivelul de specializare pe care il detin. Astfel, auditorii energetici de grad I au dreptul de a elabora si emite certificate energetice pentru orice tip de cladire. Pe de alta parte, auditorii energetici de grad II, pot elibera acest document doar pentru cladirile rezidentiale.

Mai mult de atat, cei care ajung la gradul I au si dreptul de a elibera un alt document, care seamana cu certificatul energetic, dar nu trebuie confundat cu acesta. Este vorba de realizarea auditului energetic pentru o cladire. Cel care are obligatia sa-l obtina este proprietarul cladirii sau unitatii de cladire, respectiv administratorul sau investitorul, dupa caz.

In ce situatii este obligatoriu sa ai un certificat energetic?

In cazul cladirilor existente, acest act este obligatoriu de fiecare data cand se are in vedere instrainarea, vanzarea sau inchirierea unui imobil. Aceeasi situatie se aplica si atunci cand se urmareste realizarea unor lucrari de renovare majore.

In situatia in care oricare dintre aceste operatiuni sunt realizate fara eliberarea in prealabil a unui certificat energetic, consecintele pot fi nefaste. Spre exemplu, explica Aepmr.ro, daca se incheie un contract de vanzare-cumparare si nu exista un certificat energetic valabil, potrivit Codului Civil contractul este lovit de nulitate relativa.

Trebuie sa stii ca renovare majora este considerata orice lucrare de reparatie sau inlocuire asupra anvelopei cladirii. De asemenea, aceeasi situatie se aplica si cand se schimba sistemele tehnice si lucrarea costa mai multe de 25% din valoarea de impozitare a imobilului, fara a lua in considerare valoarea terenului pe care cladirea este situata.

De asemenea, acest document este necesar si in cazul cladirilor care se afla in proprietataea sau in administrarea autoritatilor publice. Aceeasi situatie se aplica si daca cladirea este bun privat, dar o suprafata mai mare de 250 de metri patrati este utilizata de catre o autoritate publica sau exista un numar foarte mare de persoane care o viziteaza, cum ar fi un centru comercial.

Cel putin din punct de vedere teoretic, este nevoie sa detii un certificat energetic inca inainte de a posta un anunt de vanzare sau inchiriere. In cadrul anuntului ar trebui sa incluzi informatii in ceea ce priveste:

  • clasa energetica;
  • consumul total specific de energie primara;
  • indicele de emisii echivalent CO2;
  • consum total specific de energie din surse regenerabile.

Ce durata de viata are un certificat energetic?

In general, durata de viata a unui certificat energetic este de 10 ani din momentul in care acesta a fost eliberat. Chiar si asa, atunci cand realizezi renovari majore, vei fi nevoit sa obtii un nou certificat de performanta energetica, iar cel vechi nu va mai fi valabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *