Reguli pentru siguranta copiilor la locul de joaca

Siguranta la joaca

Intretinere si inspectie

Indiferent de locul unde copiii tai se joaca, acasa sau la locul de joaca public, este important pentru tine sa ai o privire de ansamblu a echipamentului, asigurandu-te ca este curat si bine intretinut.

 • Nu trebuie sa existe niciun echipament defect.
 • Echipamentele din lemn nu trebuie sa fie fisurate sau aschiate.
 • Echipamentul de metal nu trebuie sa fie ruginit.
 • Gardul care inconjoara locul de joaca public ar trebui sa fie in buna conditie astfel incat sa previna copiii sa alerge in mijlocul traficului.
 • Materialele de suprafata pe terenul de joaca trebuie intretinute regulat astfel incat suprafata sa fie usor batatorita si sa acopere toate zonele adecvate – in special zonele de cadere din jurul echipamentului.
 • Echipamentele de pe terenul de joaca trebuie sa fie realizat din material durabile care nu se vor rupe si nu se vor deteriora prea mult din cauza vremii.

Siguranta la joaca

Verifica daca obiectele (cum ar fi cele metalice, carlige in forma de S, bolturi si muchii ascutite sau nefinisate) care ies din topoganele pentru copii pot taia sau sau pot cauza agatarea obiectelor de imbracaminte.

Toate componentele din echipament trebuie sa fie sigure, fara piese slabite sau rupte (mai ales la leagane). Plasticul si lemnul ar trebui sa nu arate niciun semn de slabire, si nu trebuie sa existe nici suprafete aschiate sau ruginite.

Daca terenul de joaca local are o groapa de nisip, verifica resturile primejdioase, cum ar fi betele ascutite sau cioburile de sticla. Gropile de nisip trebuie sa fie acoperite peste noapte pentru a preveni contaminarea de la animale – cum ar fi pisicile.

Ajuta la pastrarea terenului de joaca sigur si curat prin ridicarea gunoiului, utilizarea corecta a echipamentului si raportarea oricaror probleme la scoala, primaria, sau orice alta organizatie ce este responsabila cu intretinerea locului de joaca. Loc de joaca public

In cazul in care o piesa pare rupta, slabita sau are nevoie de alta intretinere, desemneaz-o ca fiind in afara limitelor si raporteaza imediat problema la autoritatile adecvate.

Invatarea copiilor despre siguranta pe terenul de joaca

Leagane de copii TrambulineSparta.ro
Foto: TrambulineSparta.ro

Siguranta echipamentelor de la locul de joaca si supravegherea unui adult sunt extrem de importante, dar sunt doar jumatate de ecuatie. Copiii trebuie sa stie cum sa fie in siguranta si cum sa se comporte responsabil pe terenul de joaca.

Asadar, transmite copilului tau urmatoarele:

 • Nu impinge si nu te grabi cand esti in jungle gym, topogane, balansoare, leagane sau alt echipament.
 • Foloseste echipamentul corespunzator- aluneca cu picioarele inainte, nu te urca pe balustrade, nu stationa si nu te legana pe topogan etc.
 • Verifica intotdeauna daca nu mai sunt alti copii care se pregatesc sa sara pe echipament sau topogan, si aterizeaza cu ambele picioare avand genunchii usor indoiti.
 • Lasa biciclete, rucsaci și alte bagaje departe de echipament si suprafata de joc, astfel incat nimeni nu sa nu treaca peste ele.
 • Poarta intotdeauna casca de protectie in timp ce mergi pe bicicleta si da-o jos cand esti pe terenul de joaca.
 • Niciodata nu folosi terenul de joaca atunci cand este umed, deoarece umezeala face suprafetele alunecoase.
 • Verifica locul de joaca in timpul verii. Poate deveni inconfortabil sau chiar periculos de fierbinte, in special topoganele din metal, balustradele, si treptele. Deci foloseste o buna judecata- daca echipamentul este fierbinte la atingere, probabil nu este sigur sau amuzant de jucat pe el. Arsurile la contact pot aparea in cateva secunde.
 • Poarta haine fara strasuri sau snururi. Snururile, posetele sau colierele se pot agata in echipament si pot sa stranguleze accidental un copil.
 • Poarta ochelari de soare cand te joci afara chiar si in zilele inorate pentru a te proteja de arsurile solare.

Mai multe sfaturi utile gasiti si in acest articol.