Tipuri de cazane pentru centrale termice

Cazanul pe motorina

La cazanul pe motorina (pe combustibil lichid), combustibilul folosit este suficient de scump, el necesitand o camera tehnica separata pe motive de siguranta (el nu se poate monta, la fel ca o centrala murala pe gaz, in casa), avand un rezervor de zi folosit pentru combustibil si un cos de fum clasic.

Cazanul pe GPL

Avand in vedere costurile de exploatare, ele sunt asemanatoare cu motorina, insa are avantajul posibilitatii montarii acestuia in casa, plus faptul ca nu necesita un cos de fum (la o centrala murala careia i s-au montat duzele pentru GPL, evacuarea gazelor arse se va face prin kitul coaxial de perete). Daca exceptam costurile cu combustibilul, si confortul in exploatare este unul similar celui al gazului natural.

Cazanul pe lemne

In cazul in care in zona geografica unde este montat lemnul este disponibile si accesibil ca pret, acest cazan poate sa fie o buna optiune. Un dezavantaj al cazanelor care folosesc lemne sau carbune il reprezinta exploatarea ceva mai putin confortabila, el necesitand o curatare periodica precum si o alimentare manuala, de cateva ori zilnic, cu combustibil, dupa cum mai au nevoie si de o camera tehnica separata, de un cos de fum destul de inalt precum si de alte accesorii.