Ramai intotdeauna fara loc in sertare, frigider, debara sau pe rafturile cromate si nu mai gasesti niciun ingredient atunci cand gatesti? Bucataria ta arata ca un camp de lupta sau ca si cum a fost lovita de un dezastru natural dupa ce ai gatit? Ei bine, in cele ce urmeaza am sa-ti prezint cateva sfaturi ce te vor ajuta organizezi in mod eficient sertarele si rafturile astfel incat sa poti gati mai repede mesele pentru tine si familia ta.
1. Organizeaza-ti bucataria ca la restaurant – un restaurant care pregateste sute de meniuri pe seara nu are o bucatarie cu mult mai mare decat bucataria ta de acasa. Cum fac ei asta? Prin a aranja statii de munca cu responsabilitati bine stabilite – si tu poti face acest lucru: elibereaza zona de langa chiuveta si stabileste acolo statia de spalare si curatare a produselor; langa acesta instaureaza statia de pregatire a ingredienteler – zona in care acestea vor fi taiate, maruntite, etc.; langa aragaz trebuie sa ai toate ingredientele care sunt gata sa fie aruncate in tigaie sau oala.
2. Foloseste boluri pentru ingrediente – sunt multe persoane care nu folosesc aceste boluri pentru ingrediente. Este un mod foarte simplu pentru a-ti facilita viata, mai ales daca statia de pregatire a mancarii nu este langa aragaz – cu ajutorul acestora poti transporta ingredientele fara a te preocupa ca le vei scapa. Acest procedeu se numeste “mise en place” si este folosit in toate bucatariile restaurantelor.
3. Strange toate produsele de care vei avea nevoie – in loc sa faci zeci de drumuri la frigider, debara sau oriunde ai rafturi cromate cu produse, cel mai bine e ca, inainte sa te apuci de preparat, sa aduni toate ingredientele de care vei avea nevoie. Pe langa acestea, e bine sa iti pregatesti si ustensilele pe care le vei folosi: de la cutite, linguri pana la cratite, tigai, ulei etc.
4. Reorganizeaza bucataria in functie de statiile alese – asigura-te ca toate obiectele de care vei avea nevoie la o anumita statie de lucru sunt in imediata ta apropiere. Langa statia de pregatire ar trebui sa ai cutite, linguri, boluri pentru transport sau chiar condimentele pe are le vei folosi pentru da gust mancarii ( o parte dintre acestea ar trebui sa fie langa aragaz).
5. Gaseste metode pentru a folosi mai putine vase – exista oameni carora le place sa spele vase, insa eu nu ma numar printre ele (si urasc sa vad un raft cromat plin cu vase spalate). De aceea caut intotdeauna metode sa minimizez numarul de vase folosite. Spre exemplu, daca planuiesti sa gatesti legume, transfera-le direct de pe patul de taiat direct in tigaie; de asemenea, condimenteaza-le direct in tigaie si in acest fel vei reduce numarul de vase spalate. Inainte de a lua un alt bol, o alta lingura sau furculita intreaba-te: Pot sa folosesc in loc ceva ce am folosit deja?
6. Pune in apropierea ta un cos sau o punga de gunoi – chiar langa statia ta de pregatire a mancarii, pune un cos/bol/ punga in care poti arunca resturile menajere pe care le produci atunci cand gatesti. Vei fi socata sa afli cat timp castigi daca nu trebuie sa te tot duci pana la gunoi de fiecare data cand ai ceva de aruncat.
7. Curata pe masura ce gatesti – intotdeauna se gasesc cateva minute ici colo in care trebui sa astepti ca mancarea sa te gateasca sau ca uleiul sa se incinga. Foloseste acest timp pentru a-ti curata bucataria. Pune la loc obiectele de care nu ai nevoie, spala vasele sau aparatele murdare si pune-le la uscat pe rafturi cromate. Vei fi uimita sa vezi cat de repede vei curata bucataria dupa ce ai gatit.