Cum sa gasesti un fotograf nunta excelent

Spre deosebire de serviciile altor furnizori implicati in nunta ta, (muzica, aranjamente florale, tort), activitatea unui fotograf nunta nu este ceva ce poti auzi, mirosi, gusta sau chiar vedea imediat – nu vei stii ce vei obtine decat dupa ce nunta s-a terminat. Asta presupune o cercetare atenta si obiectiva in ceea ce priveste competentele profesionale, stilul artistic si comportamentul personal atunci cand alegi un fotograf nunta.

fotograf nunta

Fa-ti temele

Incepe cautarea prin citirea comentariilor de la miresele care i-au angajat recent si navigarea prin zecile sau chiar sutele de oferte locale. Citeste cu atentie site-urile potentialilor fotografi nunta si blog-urile lor pentru a analiza poze de la alte nunti la care au fost angajati, poze care iti vor oferi o idee asupra stilul lor. Designul site-ului poate, de asemenea, sa iti dea indicii despre personalitatea fotografului. Verifica si paginile de Facebook, Instagram si Twitter daca este posibil. Este feedback-ul din partea clientilor pozitiv? Cum raspunde fotograful?


Stabileste interviuri

Aceasta nu este o decizie care poate fi luata doar dupa aparente – trebuie sa te intalnesti cu fotografii nunta in persoana. Daca iti place ceea ce vezi pe site-urile lor, si onorariile lor se incadreaza in bugetul tau, verifica daca sunt disponibili pentru data nuntii tale. In cazul in care fotograful este angajat pe data aceea, poate poti sa afli daca are un asociat sau iti poate recomanda un alt fotograf cu un stil similar. Stabileste intalniri personale cu 3 – 5 potentiali fotografi, care sunt disponibili in data de nuntii tale pentru a afla mai multe despre munca lor, si daca personalitatile voastre sunt compatibile. Fii pregatita sa oferi detalii despre locatie, stilul nuntii si ce asteptari ai pentru fotografii.

Vezi cateva albume de nunta

Nu baza decizia exclusiv pe ceea ce vezi in galeria unui fotograf sau intr-un album. Desigur ca fotografii vor arata potentialilor clienti un portofoliu cu cele mai bune imagini, toate de la nunti diferite, astfel incat sa arate cele mai bune dintre cele mai bune. Problema este ca nu iti vei putea forma o imagine de ansamblu a muncii lor. Intreaba daca poti vedea doua sau trei albume complete de la nunti reale pe care le-au fotografiat ei (nu altcineva din compania lor), astfel incat sa poti obtine o idee mai buna despre cum va arata albumul tau de nunta.

album poze nunta

Analizeaza critic albumele

In momentul analizei unui album al fotografului de nunta, uite-te dupa momentele cheie pe care vrei sa le surprinda: a fotografiat momentul cand mirele si mireasa s-au vazut pentru prima data? De asemenea, uita-te la claritatea imaginilor, compozitia lor (a fost bine incadrata poza sau exista prea multa dezordine in cadrul?) si iluminare (fereste-te de imagini „spalate” in care detaliile mici sunt neclare – cu exceptia cazului in care este chiar stilul pe care il cauti).

Compabilitatea personalitatilor

Nu subestima importanta legaturii dintre tine si fotograf. Este incantat de viziunea ta atunci cand o descrii? Cand face sugestii,  le prezinta intr-un mod clar si respectuos sau este timid? Este manierat sau agresiv in comportament? Pentru a obtine cele mai bune fotografii, alege un fotograf nunta profesionist care intelege normele sociale, dar este suficient de indraznet pentru a merge la vanatoare pentru imagini excelente si care, mai presus de toate, te pune intr-o dispozitie buna si nu te irita in nici un fel. Aminteste-ti: va fi umbra ta, iar cu cat te simti mai confortabil cu fotograful, cu atat mai bine vor iesi fotografiile. De asemenea, nu vrei ca fotograful sa ofenseze sau sa deranjeze niciun invitat, ci sa-l surprinda in cea mai buna lumina, intr-un mod discret. Pentru a obtine cele mai bune fotografii, un fotograf nunta trebuie sa fie suficient de indraznet pentru a cauta momente memorabile, suficient de placut si manierat pentru a obtine zambete relaxate si naturale de la invitati, si indeajuns de calm pentru a fi o forta pozitiva.