Ce anume trebuie sa stiti despre inspectia tehnica periodica a autoturismului dumneavoastra?

Se apropie data la care inspectia tehnica periodica a masinii Dvs? Atunci, este probabil indicat sa mergeti cat mai rapid la un service care este autorizat de RAR sa va verifice autoturismul! In continuare descoperiti mai multe informatii despre care sunt documentele de care aveti nevoie, si care vor fi verificarile auto ce se vor executa.

Cand anume trebuie sa fie a Inspectia Tehnica Periodica?

Pentru masinile ce au, in afara de locul soferului, maximum opt locuri aflate pe scaune, inspectia tehnica periodica se executa din doi in doi ani, conform acestui site web. Dar daca autovehiculul este folosit in taximetrie, atunci este obligatoriu ca sa se realizeze aceasta inspectie intr-un interval de maximum sase luni. Exista si persoane mai avantajate privind din acest punct de vedere. Acestea sunt persoanele ce si-au achizitionat un autoturism nou. De ce? Deoarece autoturismul are inspectia tehnica valabila timp de doi ani.

Care sunt actele ce trebuie ca sa le avem cu noi?

Ca sa inscrieti o masina la inspectia tehnica periodica, este necesar ca sa dispuneti de urmatoarele documente:

  • Certificatul de inmatriculare;
  • Asigurarea R.C.A. valabila;
  • Cartea de identitate a masinii;
  • Cartea de identitate a celui care duce autovehiculul la inspectie.

Autovehiculul poate fi dus la ITP de oricine, nu este obligatorie prezenta proprietarului, numai cu conditia ca sa aiba cu sine toate actele necesare.

Ce verificari se fac la autoturism?

Autoturismul trebuie dus la un service care este autorizat RAR ca sa se efectueze inspectia tehnica periodica. Masina trebuie ca sa fie curata, indeosebi caroseria, dar si sasiul, ca si ansamblurile si subansamblurile care urmeaza sa fie supuse controlului. Anvelopele este necesar ca sa fie bine umflate, in conformitate cu indicatiile producatorului. Verificarile la care este supus autovehiculul sunt:

  • Identificarea autovehiculului (verificarea seriilor caroseriei si motorului);
  • Verificarea aspectului sau general (daca sunt urme de accidente, echipamentele s. a.);
  • Verificarea starii tehnice a masinii;
  • Verificarea emisiilor poluante si a noxelor;
  • Verificarea sistemului de franare;
  • Testarea jocurilor.

Ati fost respins la Inspectia Tehnica Periodica. Mai e ceva de facut?

In cazul in care autoturismul a fost respins la aceasta inspectie, nu mai aveti permisiunea de a circula cu el. Prima data este obligatorie remedierea defectiunilor constatate la un service auto autorizat, dupa care trebuie sa va prezentati la o reexaminare. Daca va prezentati la aceeasi statie ITP timp de 30 de zile, veti avea parte de o reverificare a autoturismului la tarife ceva mai reduse. Masina nu are voie sa circule dupa ce ii expira inspectia precedenta. De aceea, trebuie ca sa va prezentati pentru o noua verificare cu vreo cateva zile mai inainte ca sa expire ITP anteriora.

Ce riscati cand circulati cu o ITP expirata?

In conformitate cu Codul Rutier, daca veti conduce pe drumurile publice un vehicul necorespunzator tehnic ori cu termenul de valabilitate a ITP expirat, veti fi considerat contravenient si veti fi sanctionat cu o amenda reglementata in clasa a IV-a de sanctiuni, fiind cea mai mare amenda pe care o prevede legea rutiera pentru o persoana fizica.