Aparate cu aerosoli: Nebulizator sau inhalator?

Aparate cu aerosoli

Asadar ai un copil astmatic acasa. Sunt sanse ca tu sa ai un dispozitiv de administrare rapida – aparatul cu aerosoli – uneori numit “inhalator de salvare”, pentru a i-l da daca are un atac de astm. In acest caz, tu ar trebui sa fii la curent cu ultimele recomandari pentru administrarea medicatiei. Bronhodilatatorul este medicamentul din inhalatoarele rapide. Cele mai frecvente bronhodilatatoare care ofera ajutor instant unui copil cu probleme de respiratie sunt Albuterol si XOPENEX (levaibuterol). Ambele aceste medicamente functioneaza la fel de bine, dar unii medici si pacienti prefera unul in locul celuilalt.

Exista doua moduri de baza pentru a administra acest tip de medicament: un inhalator cu doza masurata (MDI), sau un nebulizator.

  1. Inhalatorul cu doza masurata (MDI): Aceasta este metoda preferata de majoritatea astmaticilor, deoarece este usor de transportat si poate fi folosit oriunde. Aceasta este, de asemenea, cea mai buna metoda de a administra medicamente pentru copiii care nu pot tolera o masca sau dispozitivul de inhalare al aparatului cu aerosoli;
  2. Nebulizatorul: Acesta este un dispozitiv care transforma o forma lichida de albuterol intr-o ceata de inhalat. Un tratament dureaza de obicei cateva minute pentru a se finaliza, dar acesta este cel mai simplu mod de a obtine medicamentul, pentru oricine care are probleme cu inhalatoarele, cum ar fi copiii mici. Este, de asemenea, metoda de livrare preferata pentru unii astmatici, atunci cand au probleme severe de respiratie (de exemplu, folosim aceasta metoda cel mai des in spital). Puteti gasi cateva astfel de aparate cu aeroli pe Hitmag.ro.Aparate cu aerosoli

Exista trei moduri de a folosi un aparat de aerosoli:

Ambusura: Aceasta este, probabil, cea mai buna metoda de administrare a medicamentelor, deoarece medicamentul nebulizat este livrat direct la plamani. Dar problema cu ambusura este ca unii copii nu o pot utiliza in mod corespunzator.

Masca: Cea de a doua cea mai buna metoda este de a conecta o masca la aparat, punand masca pe fata copilului. Masca actioneaza ca un rezervor si stocheaza o parte din medicament in timp ce copilul respira, avand ca rezultat o buna distributie a medicatiei la plamani. Problema cu masca este faptul ca unor copii nu le place.

Suflarea: Aceasta este metoda prin care parintele sau terapeutul pentru probleme respiratorii pregateste pur si simplu un aparat cu aerosoli astfel incat medicamentul sufla prin gura si nasul copilului. Aceasta metoda este cea mai usoara atat pentru copil, cat si pentru ingrijitor, dar studiile arata ca aproape nici un procent din medicament, nu ajunge de fapt pana la plamani. Aceasta metoda este “considerata a fi inadecvata si nu ar trebui sa fie utilizata.”

Tratament aerosoli

Iata cateva note suplimentare de retinut:

  • Folosirea unei masti cu un aparat de aerosoli este acceptabila, cu toate acestea, este important sa aiba o etansare buna, deoarece “o scurgere la fel de mica precum 0,5 cm in jurul mastii de fata, scade cantitatea de medicament inhalat de copii si sugari cu mai mult de 50%.”
  • Cel mai bun mod de a obtine o buna distributie a medicamentului la plamani este cu un flux lin, laminar, sau respiratie simpla linistita.
  • Copilul nu trebuie sa respire rapid si adanc.
  • Incurajeaza-ti copilul sa nu respire rapid in timpul tratamentului, deoarece acest lucru poate duce la ameteli.
  • Circula o parere aberanta comuna in ceea ce priveste o mai buna distributie a medicamentului prin plans si respiratii adanci. Respiratia calma si linistita este considerata cea mai potrivita.
  • Copiii care dorm de obicei respira calm, iar acesta este un moment bun pentru a-i da un tratament de respiratie. Cu toate acestea, din moment ce nu se mai poate utiliza un blowby, va trebui sa utilizati o masca, sperand ca acesta nu se trezeste.
  • Nebulizatoarele actionate prin respiratie sunt noi, si se presupune ca ar trebui sa rezulte in inhalarea de mai mult medicament de catre copilul tau. Unii afirma insa ca este ca e prea greu sa inhaleze utilizand aceste dispozitive, in special atunci cand un astmatic are probleme de respiratie. Totusi, aceasta este o alta optiune de incercat.

Depinde de tine si de pediatrul copilului tau daca veti dori sa utilizati un MDI sau un aparat de aerosoli. Majoritatea oamenilor vor dori sa utilizeze oricare metoda functioneaza cel mai bine pentru copiii lor.