Afaceri in alte monede decat cea nationala?

Pe masura ce afacerea dvs. creste, este posibil sa descoperiti ca trebuie sa tranzactionati in valuta straina. Acest lucru se poate datora faptului ca, fie aveti clienti sau furnizori in strainatate, fie pentru ca va extindeti la nivel international. Clientii din alte tari prefera in special sa tranzactioneze in propria moneda, astfel incat posibilitatea acestui lucru poate face produsele si serviciile dvs. mai atractive.

Cursul de schimb valutar va adauga o dimensiune suplimentara contabilitatii afacerii dvs., facand aceasta sarcina mai dificila. Iata o prezentare generala a modului de gestionare a contabilitatii in mai multe monede, si a ceea ce trebuie sa stiti atunci cand aveti tranzactii in strainatate:

De ce as putea avea nevoie de asta?

S-ar putea sa gasiti oportun sa efectuati unele tranzactii in valuta straina daca

  • Importati sau exportati marfuri;
  • Folositi servicii din strainatate;
  • Aveti personal cu sediul in alte tari;
  • Cumparati proprietati in strainatate;
  • Va extindeti afacerea in strainatate;
  • Faceti investitii offshore.

Cu toate acestea, nu ar trebui sa utilizati automat o alta moneda doar pentru ca afacerea dvs. este desfasurata in alta tara. In primul rand, ar trebui sa verificati daca este in interesul dvs. sa faceti acest lucru, sfatuieste platforma www.schimbvalutar.net.

Ce moneda ar trebui sa folosesc?

Cand faceti afaceri in strainatate, de multe ori puteti alege daca efectuati sau primiti plati in euro sau in alta valuta straina. Desi poate face procesul mai complicat, este prudent sa luati aceasta decizie de la caz la caz. Ratele de schimb valutar fluctueaza permanent, asa ca uneori va fi mai bine sa alegeti moneda straina, iar uneori nu. In egala masura, clientii sau furnizorii Dvs vor avea si o preferinta, care poate intra in conflict cu a Dvs – asa ca va trebui sa fiti diplomatic in modul in care luati aceasta decizie, in functie de relatia dintre Dvs si ei.

Cand intocmiti contracte cu clientii si personalul, luati in considerare sa discutati despre moneda pe care o veti folosi. Exista riscul ca cursurile de schimb sa se schimbe foarte mult intre semnarea contractului si efectuarea platilor, iar aceasta modificare ar putea fi in favoarea dumneavoastra – sau poate sa nu fie. Prin urmare, va trebui sa decideti in prealabil care parte poarta riscul (care poate fi si o oportunitate).

Cum se fac plati in valuta straina

Cand primiti valute straine, exista mai multe moduri prin care ati putea accepta plata. Puteti crea un cont bancar in cealalta moneda sau un cont de specialitate pentru mai multe valute – acesta este „contul dumneavoastra in valuta”. Sistemele care se conecteaza la contul dvs. bancar, cum ar fi PayPal, pot face, de asemenea, treaba. O alta optiune este pur si simplu sa facturati in valuta si sa lasati sistemul dvs. contabil sa traduca automat sumele in Euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *