Termeni IT care ar trebui sa stii ce inseamna

Virus de calculator

Ti-a fost infectat PC-ul?  Cel mai probabil ai nevoie sa apelezi la niste specialisti care sa il repare, iar acestia probabil iti vor pune o serie de intrebari despre ce s-a intamplat pentru a putea diagnostica mai usor problema, si pentru a gasi o solutie. In acest sens, m-am gandit ca ti-ar prinde bine o lista cu termeni specifici explicati, astfel incat sa intelegi ceea ce te intreaba, sau despre ce vorbesc profesionistii de la firme. Sa vedem despre ce e vorba:

Virus de calculator

  • Antivirus – Program sau pachet de programe utilizat pentru identificarea si eliminarea virusilor informatici din calculatoare. Majoritatea programelor antivirusare inclusa o functie de actualizare automata care se descarca ultimile semnaturi ale virusilor nou-aparuti.
  • Firewall – Acest termen defineste un mecanism electronic, software sau hardware, de monitorizare si blocare a traficului neutorizat intr-o retea de calculatoare. El actioneaza ca o bariera intre retelele de calculatoare pentru a proteja resursele interne ale unei retele private de intrusi.
  • Vierme (worm) – Este un virus care se raspandeste mai ales ca atasament la e-mail. Viermii patrund si prin golurile de securitate ale sistemelor de operare. Spre deosebire de alti virusi, nu are nvoie de alte fisiere gazda pentru a se inmulti.
  • Troian – Troienii sunt programe care ascund o functie daunatoare. Acestea pot spiona parole sau alte date si sa le trimita pe internet.
  • Dialer – Acesti virusi lanseaza automat o conexiune, contra cost, prin intermediul internetului. Intra in actiune in timp ce vizitati o anumita pagina web.
  • Virusul polimorf – Acest virus isi modifica forma permanent, prin schimbarea structurii, pentru a nu fi detectat de programele antivirus.
  • Virusul de boot – Acest virus care infecteaza domeniul de startare al hard disk-ului. La pornirea computerului intra in sistemul de operare si pot apoi modifica, distruge sau sterge date.
  • Virusi scriptici – Acestia contin comenzi ale unui limbaj de programe, de exemplu Javascript. Se pot infiltra intr-un site si pot insera informatii in formulare. Virusii scriptici se mai
  • infiltreaza in diferite programe, reusind sa preia intr-un final controlul asupra PC-ului.
  • Virusul de fisier – Un virus de fisier infecteaza programele si fisierele create.La fiecare pornire programului infectat exista riscul ca tot mai multe fisiere din calculator sa fie distruse. Propagarea acestui tip de virus se poate face prin trimiterea unui fisier infectat la adresele din Outlook.
  • Macro virusii – Virusul utilizeaza comenzi de tip macro pentru a se infiltra. Macro sunt niste mini-programe destinate anumitor activitati – cum ar fi, de exemplu, sortarea adreselor intr-un text Word. Virusul se inmulteste prin trimiterea fisierelor infectate, de exemplu, texte word trimise prin e-mail.
  • Programul Back Door – Un astfel de program deschide porturi de comunicatie catre exterior. Prin acest lucru, calculatorul devine vulnerabil in cazul unor atacuri externe si astfel pot fi extrase date dintr-un computer sau se pot instala alte programe.
  • Webmail – O interferenta ce permite utilizatorilor sa-si citeasca e-mail-urile folosind un browser de internet.Conturile de webmail pot fi accesate doar prin intermediul unei pagini de internet si au mult mai putine functionalitati decat conturile obisnuite de e-mail (de tip POP3).

 

https://www.youtube.com/watch?v=w56jo2OerQk