Terenuri de vanzare – Faceti-va temele inainte ca sa nu cheltuiti bani dupa

Odata ce ati gasit oferte de terenuri de vanzare care par atractive, veti dori sa faceti unele verificari preliminare pentru a le filtra, si o cercetare libera pentru a vedea daca este de interes sa le urmariti mai departe. Incepeti prin a pune vanzatorului sau agentului toate intrebarile de pe lista dumneavoastra, si daca lucrurile se verifica, treceti si pe la administratia orasului, care poate oferi o multitudine de informatii – toate gratuit. In general, nu veti dori sa cheltuiti orice sume de bani pe investigatii pana cand oferta este acceptata. Intrebarile ramase ar trebui sa apara ca neprevazute in oferta.

Puneti intrebari unde trebuie

Pentru a incepe investigatia, este cel mai bine sa o faceti cu vanzatorul sau cu un evaluator imobiliar – puteti gasi unul pe site-ul www.evaluatori-imobiliari.net. Intrebati daca lotul este construibil, daca este plasat intr-un loc cu un bun vad comercial, daca exista toate utilitatile la locul respectiv sau daca a trecut un test de percolare. Intrebati daca exista drepturi de trecere, servituti, legaminte, incalcari sau alte probleme care pot afecta semnificativ valoarea acestor terenuri de vanzare, sau abilitatea de a construi pe acesta. De asemenea, cereti sa vedeto jaloanele de demarcatie si un raport de studiu, daca este vreunul disponibil. Apoi trebuie mers pe jos pentru a vedea limitele a ceea ce este de vanzare, si pentru a identifica eventualele probleme, cum ar fi zonele joase sau zonele umede, mlastinoase etc.

Un agent imobiliar cu experienta de lucru ca broker va poate oferi de asemenea unele informatii utile legate de terenurile de vanzare din zona. Cu toate acestea, daca sunteti in cautare de consiliere juridica, e bine sa va consultati cu un avocat imobiliar cu experienta in zona de care sunteti interesat. Cateva sute de euro cheltuite in avans v-ar putea salva de la mii de euro bagati mai tarziu in cheltuieli neplanificate.

Contactati un birou de urbanism

Cea mai buna sursa pentru informatii fiabile cu privire la un lot de teren intravilan este de multe ori biroul de urbanism al orasului, asa ca este intotdeauna o idee buna sa le faceti o vizita. Implicarea de la inceput a specialistilor in zonare, construire, ca si oficialii departamentului de sanatate va poate fi numai de folos. Sa ii abordati cu respect, sa le cereti ajutor si consiliere sunt lucruri care ii vor obliga sa va acorde atentie, si poate fi de fapt cel mai mare castig in finalizarea proiectului. Ei nu sunt acolo pentru a preveni constructia, ci sa se asigure ca atat constructorii, cat si dezvoltatorii vor intelege si sa respecte regulile – dintre care majoritatea sunt stabilite pentru a va proteja si pe dumneavoastra, dar si comunitatea. Si este intotdeauna in interesul dumneavoastra sa intelegeti si sa respectati regulile locale, fie ca acestea sunt pe plac sau nu! Incalcarea regulilor de urbanism sau ale codului de constructie pe terenuirle de vanzare aproape nu se termina niciodata bine pentru constructor sau pentru proprietar!

Faceti rost de o copie a PUZ –ului (planul de urbanism zonal) si a utilitatilor, dupa care programati-va o intalnire cu un inspector de cladire sau un oficial al Departamentului de sanatate (pentru probleme de apa potabila, infiltratii si canalizare). Spuneti-le ceea ce planificati sa construiti si rugati-i sa va puna la curent in cazul in care anticipeaza ca vor fi probleme. Ori de cate ori este posibil, incercati sa primiti in scris raspunsuri sau opinii din partea oficialilor orasului. Chiar daca comunicarea privata cu un oficial al orasului nu va garanteaza nimic, mai tarziu se poate dovedi a fi de valoare, daca apare un diferend ulterior. Este mult mai valoros raspunsul in scris referitor la terenurile de vanzare, in special in cazul in „prietenul” Dvs de la Urbanism, departamentul de constructie sau de zonare, care v-a asigurat ca nu ar fi nici o problema sa construiti o casa cu trei dormitoare pe terenul dumneavoastra, s-a mutat la un loc de munca nou pana ati aplicat pentru o autorizatie de constructie.

Construirea pe un lot unde nu se construieste

S-ar putea sa va ganditi sa faceti o afacere mare pe un lot „neconstruibil”, daca puteti gasi o cale sa-l dezvoltati. Dezvoltatorii cu experienta fac uneori acest lucru, si reusesc in depasirea obstacolelor. Dar fara o vasta experienta in acest domeniu, precum si cunoasterea deliata a normelor locale si a celor care le pun in aplicare, acesta ar fi un lucru extrem de riscant. Daca locul e perfect, la pretul perfect, ati putea incerca sa faceti o oferta conditionata de obtinerea unei autorizatii de constructie, sau chiar sa platiti pentru o optiune de a cumpara terenul la un pret dat intr-o anumita perioada de timp. Daca nu va deranjeaza sa blocati niste bani in timp ce alergati dupa diverse permise pentru aceste terenuri de vanzare, aceasta este o optiune – dar nu pentru cei slabi de inima sau nerabdatori.