Cum sa scapati de contabilul Dvs?

Despre cum sa enervati un contabil astfel incat sa decida sa incheie colaborarea cu Dvs se pot scrie multe, insa in varianta scurta, lucrurile stau cam asa:

Nu il platiti

Imaginati-va un cerc ce reprezinta o zi de 24 ore. Finita. Contabilul va aloca fiecarui client in parte o felie din timp care este direct proportionala cu plata clientului respectiv. Respectiva felie se mareste sau se micsoreaza in functie si de relatiile interpersonale dintre parteneri, de anii petrecuti laolalta ca si contabil-client, dar si de diversele situatii prin care s-au sprijinit umar de umar – controale, refaceri contabilitati, reglari fise, diverse procese s.a.m.d. Dar, grosso modo, cu cat il veti plati mai bine, cu atat va va aloca mai multa atentie si mai mult timp. Contabilul nu face asta dintr-un hobby ori pentru ca ii place foarte mult sa stea permanent varat intre acte, ori pentru ca e „topit” dupa matematica. El face treaba asta ca sa isi plateasca facturile si ca sa manance.

  • Explicati-i cum n-aveti bani luna asta dar ca-l platiti luna viitoare, pentru ca doar el nu sta doar in banii Dvs, asa este?
  • Explicati-i cum o sa-i aduceti maine banii, fix la prima ora. Iar maine explicati-i cum n-ajungeti azi ca va doare spatele, insa maine sigur, ABSOLUT sigur…!
  • Explicati-i cum ca aceasta-i piata iar daca nu intelege, sigur are el un amic contabil ce lucreaza si doar pe 50 de ron.
  • Explicati-i cum dumneavoastră n-aveti bani luna asta, insa nu-i nimic, pentru ca ati vorbit cu un prieten al dumneavoastră care e, la fel, tot clientul sau si este OK ca sa ia banii ce ii datorati de la el. In realitate, i-a trimis numai un e-mail la care deocamdata nu a primit un raspuns, dar nu-i aaa? Nu-i nicio problema, deoarece contabilul va sti sa ceara, dar si sa explice cum sta treaba, pentru ca sigur nu este nici o problema.

Faceti-l managerul firmei dumneavoastră

Cereti-i sa dea o idee si sa ia diverse decizii in cu privire la managementul firmei dumneavoastră. Apoi trageti-l la raspundere ca si cum ceva ar fi mers rau. Cereti-i sa fabrice unele acte. Pe factura cat si ce oare sa scrie? Adaosul cat sa-l calculeze? Nu cumva stie vreun depozit de vopsele pe unde sa negocieze (pentru ca tu te pricepi mult mai bine la astea, ca doar esti contabil, nu?) in locul lui, ceva discount? Cum, ai negociat dar ai obtinut numai 5%?! Frate, ce faci aici, il tragi in piept?!

Si contabilul asta ce parerea are, ca daca s-ar lansa si el intr-o afacere – sa zicem cu eclere… – i-ar merge?

52% dintre aceia care detin un start-up si micii intreprinzatori ii cer contabilului diverse sfaturi care sunt legate de business. Dupa parerea mea, asta este un procent foarte incurajator. Asta rata cata incredere investeste lumea in contabil (iar procentul este mare), ori arata faptul ca oamenii nu au unde sa plece in alta parte, doar la contabil.

Sa nu intelegeti gresit din cele scrise, adica nu trebuie sa punem contabilului niste intrebari despre business. Ba da – intrebati-l cum scrieti corect factura, ceva legal, intrebati-l despre facilitati fiscale si reglementari specifice care se aplica obiectului dumneavoastra de activitate, cereti-i solutii pentru diverse probleme – insa nu il puneti sa aleaga sau sa decida pentru dumneavoastra.

Eu sfatuiesc toti clientii ca, inainte de a semna o hartie, sa sune la un telefon. Inainte de a lua o factura, sa intrebe la un telefon daca e deductibila si cheltuiala aia. Intotdeauna raspund la timp. Inainte sa va ganditi sa achizitionati ceva din UE, dati un e-mail, pentru ca poate trebuie un teanc de acte mai-nainte sa se poata face si operatia aia. In principiu, cam asta este ideea.